Start Up Nation 2022 – finanțare nerambursabilă. 200.000 lei pentru firmele din mediul urban și rural
DESCARCA PROCEDURA FINALA START-UP NATION 2022 - DOWNLOAD
DESCARCA GRILA DE PUNCTAJ FINALA START-UP NATION 2022 - DOWNLOAD
Ediția a III-a a Programului Start Up Nation se adresează celor care își doresc să-și deschidă pentru prima dată o afacere sau antreprenorilor ale căror societăți sunt înființate după 1 ianuarie 2020.
Finanțarea nerambursabilă este cuprinsă între 100.000 lei (pentru antreprenorii care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului) și 200.000 lei (pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul programului), la care se adaugă contribuția beneficiarilor de minim 5%. Pentru un punctaj optim, se recomandă ca aportul propriu (cofinanțarea) să fie de 15%.
29 de domenii
Conform propunerii de grilă de evaluare pusă la dispoziție de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, lista CAEN-urilor care pot obține punctaj maxim în cadrul proiectului cuprinde 29 de activități economice, printre care cele din industria IT, asistență stomatologică, asistență medicală specializată, fabricarea de mobilă sau de materiale de construcții, marketing/publicitate, arhitectură, producție alimentară (brutării/patiserii, lactate, carmangerie), activități de tipărire sau imprimare personalizată, fabricarea ambalajelor din hârie sau plastic, precum și recuperarea materialelor reciclabile sortate.
Ponturi pentru punctaj maxim
Totodată, pentru punctaj maxim, este necesar ca antreprenorul care accesează Startup Nation 2022 să nu fi avut niciodată firmă sau firma pe care o deține să fie înființată începând cu 1 ianuarie 2020. Dacă planul de afaceri de afaceri se bazează pe un brevet de invenție, se obțin 10 puncte suplimentare, iar pentru alte 10 puncte, antreprenorul trebuie să urmeze cursuri de competențe antreprenoriale și digitale (cu precizarea că acestea trebuie prezentate la momentul depunerii dosarului de decont, iar costurile sunt eligibile prin proiect).
Pe lângă diverse echipamente tehnologice (inclusiv autovehicule electrice), utilaje, autoturisme, costuri cu achiziția de clădiri, salarii, chirii, utilități, printre cheltuielile eligibile se regăsește și un pachet digital obligatoriu (minim 25.000 lei) – site de prezentare, domeniu web, magazin on-line, soft-uri, semnătură digitală etc.
Implementarea proiectului se poate realiza și prin intermediul unui credit punte pus la dispoziție de băncile partenere și garantat de către stat, ale cărui costuri financiare (inclusiv dobânzi) sunt, de asemenea, eligibile prin proiect. Reprezentanții Ministerului Antreprenoriatului și Turismului estimează că programul va fi lansat la data de 29 aprilie 2022.
Descarca codurile caen pentru 100 puncte - download
Descarca codurile caen pentru 95 puncte - download
Descarca codurile caen pentru 90 puncte - download